Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Έξι μυστικά για καλύτερες αναβάσεις!


Ο Dan Freedman είχε παρατηρήσει ότι υπήρχαν διαδρομές που τον προβλημάτιζαν στην προπόνηση του: σε πορείες που έμοιαζαν ανηφορικές μπορεί να πετούσε στην κορυφή και ενώ σε άλλες που η ανηφόρα θα έπρεπε να έχει τελειώσει τα πόδια του ακόμα έκαιγαν σαν να συνέχιζαν την ανηφορική προσπάθεια. Κάθε ποδηλάτης που τα έχει βάλει με μια ανηφόρα έχει μία παρόμοια ιστορία αλλά ο  Freedman δεν είναι απλώς άλλος ένας ποδηλάτης. Είναι φυσικός στο MIT που κατέληξε ότι το πρόβλημα με την ανηφόρα του δεν είναι η βαρύτητα, αλλά η ψυχολογία. Τα δέντρα εκατέρωθεν ενός ανηφορικού δρόμου, για παράδειγμα, φυτρώνουν σε τέτοια κλίση δημιουργώντας ένα οπτικό τρίκ που στέλνει στον εγκέφαλο το ερέθισμα ότι το έδαφος έχει αρχίσει να ισιώνει.



«Τους ποδηλάτες απασχολεί ο λόγος δύναμης-βάρους αλλά παραμελούν το ψυχολογικό κομμάτι» λέει ο Robert Swoap, PhD, καθηγητής αθλητικής ψυχολογίας στο Warren Wilson College, της Βόρειας Καρολίνας. Δοκιμάστε λοιπόν μερικά από τα κάτωθι εγκεφαλικά τρικ για να αυξήσετε την ικανότητα σας στις ανηφόρες:

ΒΑΛΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟ ΦΟΒΟ
«Όσο φοβάστε μια ανηφόρα,» λέει ο Swoap, «τόσο πιθανότερο είναι να θελήσετε να την περάσετε γρήγορα, με μεγάλη πιθανότητα να ‘επιτεθείτε’ πολύ δυνατά, πολύ νωρίς έτσι ώστε να εξαντληθείτε γρήγορα».

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΘΕΤΙΚΑ
«Οι αρνητικές σκέψεις μετατρέπονται σε αρνητική συμπεριφορά,» λέει η Ileana Sisson, MS, ψυχοθεραπεύτρια και προπονητής. Φτιάξτε το δικό σας ‘μάντρα’ στα πρότυπα του φημισμένου «Σκάστε πόδια!!» του Jens Voigt.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΩΡΑ
Οι καλύτεροι αθλητές επικεντρώνονται στη στιγμή, λέει ο Swoap. Δε σκέφτονται «Πώς θα φτάσω στην κορυφή;» Αντίθετα, επικεντρώνονται στα ζητήματα της στιγμής: «Τι στροφάρισμα χρειάζομαι τώρα; Πώς είναι η αναπνοή μου; Είναι οι ώμοι μου χαλαροί;»

ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ
Σπάστε μία ανάβαση σε μικρότερα, βατά, κομμάτια, λέει ο Kevin Dessart, υπεύθυνος προπονητικής εκπαίδευσης και αθλητικής ανάπτυξης της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας των ΗΠΑ. Φανταστείτε ότι τα διαγράφετε από τη λίστα σας όπως τα τελειώνετε.

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΧΑΜΗΛΑ
Εδώ είναι η ευκαιρία σας να χρησιμοποιήστε ένα οπτικό τρικ προς όφελος σας: Αντί να κοιτάτε ψηλά το τέρμα της ανηφόρας, κοιτάξτε μπροστά στην ασφαλέστερη κοντινή απόσταση από τη μπροστινή σας ρόδα. «Όταν κοιτάτε κάτω σε έναν δρόμο, φαίνεται ίσιος», εξηγεί ο Dessart.

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ
Μην αφήσετε την εντύπωση που σας δημιουργεί το έδαφος να σας παραπλανήσει. Δώστε προσοχή στα αντικειμενικά μετρήσιμα στοιχεία της προσπάθειας σας, όπως καρδιακοί παλμοί, στροφάρισμα, κτλ.

Πηγή http://romasprotraining.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου