Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Συνταγή για σπιτική ενεργειακή μπάρα

 
Αν σας αρέσει η μελάσα και τα αποξηραμένα φρούτα, τότε θα λατρέψετε αυτές τις μπάρες.



Προσωπικά προσπαθώ να αποφεύγω τα χημικά βοηθήματα, όπως τζελάκια και ενεργεικές μπάρες εμπορίου. Πάμε λοιπόν

Υλικά
  • 5-6 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλάκια τζίντζερ (σκόνη)
  • 2 κουταλάκια κανέλλα
  • 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι γαρύφαλλο (τριμμένο)
  • 1 κούπα μαργαρίνη
  • 1 κούπα καφέ ζάχαρη
  • 1 1/4 κούπα μελάσα
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 200 γρ ψιλοκομμένα ξηρά φρούτα (βάζετε ο,τι σας αρέσει, προσωπικά χρησιμοποιώ βερίκοκα, μαύρες σταφίδες και παπάγια)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και τα μπαχαρικά

Λιώνουμε τη μαργαρίνη μέχρι να ζεσταθεί, προσθέτουμε ζάχαρη, μελάσα και αυγά και ανακατεύουμε καλά

Προσθέτουμε τα στέρεα υλικά και τα ψιλοκομμένα φρούτα

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να γίνει σκληρή η ζύμη

Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη, μέχρι να αποκτήσει πάχος περίπου 8 χιλ. Βγάζουμε την πάνω λαδόκολλα (μόνο) και την βάζουμε σε ταψί, μαζί με την κάτω λαδόκολλα.

Την χαράζουμε σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια και την ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C

Όταν βγουν απο το φούρνο τα κομμάτια, τα χαράζουμε πάλι για να ξεχωρίσουν μεταξύ τους

Τα διατηρούμε σε πλαστικό ή μεταλλικό κουτί, όπου μπορούν να διατηρηθούν τουλάχιστον για 1 μήνα

Καλές βόλτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου